Çek Karnesi Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Çek Karnesi Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Gelişen ödeme sistemlerine karşın çek, ticari alışverişlerde hala en çok kullanılan araçlardan biri. Bu nedenle Çek ile ilgili tüm süreçlerini baştan sona yöneten “manim çek modülünü” tasarladık. Bu yazımıza finans sektöründe edindiğimiz bilgi birikimi ile birçok firmanın başına büyük sorunlar açan çek dolandırıcılığı hakkında bilgilendirmek istedik.

Tutarı yazı ile de mutlaka yazın

Dolandırıcıların en çok başvurduğu yöntemlerden biri çekin üzerinde yazan tutarlarda oynama yapmak oluyor. Örneğin 1 rakamı 7 de evriliyor ve 100.000 tl lik bir çek 700.000 tl gibi gösteriliyor. Bu nedenle mutlaka çek tutarı yazı ile de yazılmalı, tutar ve yazı ile yazılan rakamın iki tarafında da # gibi semboller koyularak ekleme yapılması önlenmelidir.

Çek karnelerini mutlaka kayıt altında tutun

Kasanızda duran bir çek karnesinin kaybolduğundan ne zaman haberiniz olur? Muhtemelen o karneden bir çek karşınıza geldiğinde! Ve muhtemelen bu o çekin ödeme günü olur ve ödemeyi durdurmak için çok uğraşmanız gerekir. Bu nedenle çek karnelerinizin de kaydını bir yerde mutlaka tutun ve ara ara mutabakatını yapın. Unutmayın bir çek yaprağının üzerine yazılabilecek rakamın sınırı yok!!!

Ciroladığınızı ve keşide ettiğiniz her çekin görüntüsü kaydedin

Cirolanan çekler ile ilgili sorumluluğunuzun o çek ödene kadar devam ettiğini unutmayın. Çekin ödenmemesi durumunda, çeki elinde bulunduran kişi keşideciye gidebileceği gibi tüm cirantalardan da tutarı talep edebilmektedir. Bu nedenle ciro edilen her çekin de bilgisi tutulmalı ve vadeleri takip edilmelidir. Manim çek modülü üzerinden oluşturacağınızı tüm bordrolar kayıt altında tutulmaktadır.

Çek dolandırıcılarının en çok kullandığın yöntemlerden birisi de mevcut bir çek yaprağının kopyasını üreterek bunu piyasaya sürmek oluyor. Çekin istihbaratını yapan kişiler keşidecinin siz olduğunu öğrendiğinde buna göre davranacaktır. Size teyidi için dönülen her çek için bu kayıtlardan çek bilgileri kontrol edilerek böyle bir sahtekarlığın mümkün olduğunca erken önüne geçebilirsiniz. 

İmzanın yetkili kişiler tarafından atıldığından emin olun

Bilinmeyen bir müşteriden çek alınıyorsa imza sirkülerinin de talep edilerek imzaların kontrol edilmesi çok önemli. Findeks karekodlu çek uygulamasında bu konuda bir kolaylık sağlıyor ve çekin üzerinde karekod okunduğunda imza yetkililerini gösteriyor. 

Dolandırıcıların kullandığı yöntemlerden bir de çeki keşide ettikten sonra Şirket Temsilcisini değiştirerek çekin ödeme günü geldiğinde “bu çek yetkili kişi tarafından imzalanmamış” bahanesi ile ödemeden kaçmak. Çekin düzenlendiği tarih ile ilgili bir kayıt olmadığından böyle bir durumda mağdur olmanız çok muhtemel. Findeks bu konuda da bir çözüm üreterek çeklerin mobil uygulaması üzerinden sisteme kaydedilmesini sağlıyor. Bu hizmet tamamen ücretsiz olup çekin üzerindeki karekodu okutup çeki kaydedebilir ve bu çeke, o tarihte taraf olduğunuzu kayıt altına alabilirsiniz. Manim mobil uygulaması ile sahadan çeki aldığınız anda sisteme görüntüsünü kaydederek bu tür dolandırıcılık girişimlerine karşı delil oluşturabilirsiniz.

Çekin İstihbaratı 

En önemli soru ise tabi ki bu çek ödenecek mi ödenmeyecek mi sorusu. Geçmişten gelen bir alışkanlık ile yapılan finans kurumu çalışanlarına “bu firma çeki öder mi ödemez mi” sormanın ve onlardan bu keşideci hakkında bilgi edinmenin Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında ciddi bir suç olduğunu unutmayın. Yakın zamanda birçok finans kurumu çalışanı bu bilgileri kurum dışında çıkardığı için ceza aldı ve işinden oldu.

Findeks bu konuda en güvenilir veri kaynağı. Bununla bir birlikte bu verinin analiz edilmesi ve bu veriler üzerinden bir karar verilmesi zaman alan ve uzmanlık gerektiren bir konu. “Manim çek analiz” sistemi ile bu işlemi güvenilir veriler ve standart bir karar algoritması ile dakikalar içinde yapabilir, tahsilat riskinizi en aza indirebilirsiniz. Daha detaylı bilgi “Manim Finans Findeks verisi ile Çek Analiz, Kabul ve Kayıt Sistemi” başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir